Informatii utile
Ce probleme de sanatate pot provoca animalele de casa?
Cainii si pisicile
Principalele probleme date de aceste doua specii sunt muscaturile si zgarieturile. Muscaturile pe langa traumatismele produse pot provoca probleme grave datorita bacteriilor care populeaza cavitatea bucala a animalelor.Muscaturile de pe fata si de pe maini lasa de obicei cicatrici vizibile.
Bolile bacteriente pot fi o problema, iar una dintre ele poate fi infectia cu Campylobacte jejuni. Bacteria campylobacter poate exista in tubul digestiv al unui animal, iar omul se poate infecta prin contact cu apa contaminata de fecalele animalului.
Tot din aceasta categorie face parte si infectia cu Bartonella henselae sau Boala zgarieturii de pisica..
Boli virale. Cea mai grava dar si cea mai cunoscuta este infectia cu virusul Rabiei. Acest virus patrunde in corpul omului prin intermediul unei muscaturi sau prin contaminarea unei rani cu saliva unui animal infectat.. Rabia este destul de rara la om in tarile in care este disponibil vaccinul antirabic (si in Romania), care se face dupa ce s-a produs muscatura unui animal potential bolnav.
Relativ frecvent, de caini si pisici putem lua diferite dermatomicoze. Acestea provoaca infectii ale pielii care au ca principal simptom scarpinatul.
Scarpinat dau si unele boli parazitate cum ar si raia din genul Sarcoptes.
Alte boli parazitare ar fi Infestatia cu Toxocara:
Este o boala cauzata de viermele inelat parazit denumit Toxocara, care traieste in intestinul cainilor si al pisicilor. Ouale viermilor sunt eliminate in excrementele cainilor si ale pisicilor, adesea contaminand solul in care copiii se joaca. Cand un copil ingereaza astfel de sol contaminat, ouale eclozeaza in intestinele lui si larvele se raspandesc la alte organe, infectie denumita migratia viscerala a larvelor.
Toxoplasmoza: Poate fi contractata dupa contactul cu parazitul aflat in excrementele de pisica. La cei mai multi oameni sanatosi, infectia cu toxoplasmoza nu produce simptome. Simptomele care pot aparea, totusi, sunt unflarea ganglionilor limfatici, oboseala, dureri musculare, febra, dureri de gat si urticarie. La femeile insarcinate, toxoplasmoza poate duce la pierderea sarcinii, nastere prematura, boli grave si orbire la nou-nascuti. Femeile insarcinate ar trebui sa evite contactul cu cutiile sau recipientele cu gunoi care sunt frecventate de pisici.
Cum trebuie ingrijit un animal astfel incat sa nu fie o amenintare pentru sanatatea familiei?
Cel mai indicat in momentul in care am luat un animal in casa,este sa mergem cu el la medicul veterinar. Acesta este cel, in masura sa stabileasca un plan de preventie pentru companionul dumneavoasta.
Preventia se face in principal prin vaccinari si deparazitari interne si externe repetate. Vizitele periodice la medicul veterinar si analizele anuale pot preveni o serie intreaga de afectiuni.Si nu in ultimul rand prin administrarea de hrana de calitate, prevenim o scadere a sistemului imun si avem un animal mai rezistent la boli deci si membrii familiei sunt mai protejati.
Prezenta unui animal de casa are si beneficii pentru membrii familiei?
De obicei cu un animal in casa, sanatatea membrilor familiei va avea de castigat, din mai multe puncte de vedere, atat la nivel fizic, cat si psihic. Va voi da cateva exemple prin care un animal de companie poate un avea un impact pozitiv asupra vietii membrilor unei familii.
In primul rand- Reduce stresul –. Legat de acest lucru scade si tensiune arteriala si in anumite cazuri animalele au fost folosite in terapia durerii la oameni. Imbunatatesc starea de spirit
O stare buna a sanatatii pleaca in mare parte de la o stare mentala si emotionala buna. "Proprietarii acestor mici blanosi rad mult mai mult.
Cu siguranta plimbatul unui caine ne pune involuntar la exercitiu fizic ceea ce duce la o scadera a colesterolului, la o scadere in greutate a persoanelor supraponderale sau chiar la normalizarea glicemiiler la persoanele diabetice.
Iesitul afara din casa sa plimbi cainele te ajuta sa socializezi mai bine
Este inevitabil sa nu te intalnesti cu diverse persoane care vor vrea sa se opreasca sa vorbeasca cu tine, bineinteles legat de simpaticul patruped..
Previn alergiile si imbunatatesc imunitatea
Cu cat vei avea animale mai devreme in viata, cu atat vei fi mai putin predispus la alergii. Totusi, faptul ca ai un caine la maturitate nu te va scapa de anumite alergii pe care deja le-ai dobandit deja.
Ii ajuta pe copii sa se dezvolte
Copiii care cresc intr-o casa cu animale au mult de castigat, mai ales din punct de vedere afectiv. Copiii ce se ataseaza de un caine sau o pisica invata sa se exprime mai bine si sa socializeze.
Mai mult, ei vor invata sa devina mai responsabili, invatand sa respecte un anumit program si anumite reguli.
Sunt animalele de casa niste jucarii vii? Sunt ele o idee buna de cadou atunci cand am epuizat rafturile de masinute, puzzleuri sau papusi?
Cu siguranta nu…animalele sunt o parte integranta a familiei in care intra. Nu poti spune jucarie egal vietate. Fiecare animal in parte are propria personalitate si nu seamana unul cu altul. Au sentimente dar si instincte de conservare.
Psihologii noteaza ca, in jurul varstei de cinci sau sase ani, acestia isi doresc o surioara sau un fratior. Daca nu primesc ceea ce vor, in scurt timp, isi schimba obiectul dorintei cerand o pisica sau un caine.
In foarte putine cazuri am vazut noii proprietari multumiti de cadoul primit. La inceput sunt entuziasmati dar cand constata modificarile produse de animal in viata lor incep usor usor sa il neglijeze . Un animal poate fi considerat de catre un copil un concurrent la nevoile lui afective. Parintii trebuie informati inainte de acest cadou pentru a se putea pregati.
Cum trebuie sa se pregateasca o familie pentru primirea unui animal?
Inainte toate cele necesare unui caine pentru traiul de zi cu zi (hrana, culcus, jucarii, lesa, zgarda s.a.). In momentul in care te decizi sa cumperi hrana ar fi de dorit sa discuti cu proprietarul animalului despre ce tip de hrana i-a oferit acesta si cel putin pentru o perioada de timp sa-i furnizez acelasi tip de hrana, ulterior urmand sa-l obisnuim cu alt tip de mancare daca se doreste. Cumpara castroane pentru mancare si pentru apa, de dimensiunile potrivite taliei animalului.
Cainii de exempli au nevoie de un loc al lor, si numai al lor, unde sa se retraga cand se simt amenintati si mai ales unde sa doarma, acesta ar fi culcusul. Care poate fi cosulet, patura sau o cusca, nu are importanta forma si culoarea ci trebuie sa fie al lui. Pentru ca sa nu se plictiseasca atunci cand nu-i poti oferi compania ta, ia-i niste jucarii. Acestea vor salva o parte din pantofii si mobila .
Inca de mic trebuie obisnuit cu zgarda, iar cand iesiti cu lesa. De aceea e bine sa le ai inca de la inceput. Pentru toaletare si intretinere trebuie sa ai perii, piepteni, daca ai un animal cu par lung si semilung,exista sampoane potrivite fiecarui tip de par.
Indepartati orice obiect care poate fi daunator sau periculos pentru animal. Fire electrice, prize, plante, chimicale sau jucarii pentru copii pot fi ataragtoare pentru catel, dar periculoase.
Faceti o programare la veterinar
De la ce varsta poate un copil sa participe la ingrijirea animalului sau?
Din moment ce copiii pana la varsta de 3-4 ani, nu au capacitatea de a-si controla impulsurile agresive, ei trebuiec supravegheati atunci cand sunt in compania animalelor iar pentru a participa efectiv la ingrijirea animalului ar trebui sa aiba peste 5 ani pentru a putea realiza cat de cat care le sunt responsabilitatile.
Deabia dupa varsta de 10 ani putem lasa un copil sa aiba grija de un animal.Parintii fiind un model pentru copii, trebuie sa fie ei insisi in primul rand, responsabili. Copiii, observandu-le comportamentul, vor urma exemplul intocmai.
O relatie pozitiva, dintre un copil si un animal, bazata pe afectiune, il va ajuta pe copil sa aiba mai mult incredere in el si ii va imbunatati comunicarea non-verbala, stimulandu-i compasiunea si empatia.
Cabinet Veterinar 3vet Bucuresti ( zona Gara de Nord / Calea Plevnei / Sector 1)